En çok soruların başında gelir ; hangi çeşidi dikmeliyiz ?
Aronya fidanı fidanı çeşidinden önce sorulması gereken soru hangi çoğaltım tekniği ile üretildiğidir .
Zira ülkemizde yeni bir meyve olmasına rağmen dekar başı dikim adeti fazla olduğundan dolayı eğer ki yatırımcılar ve çiftçilerimiz araştırmadan dikim yapmaya devam edecek olurlarsa çok kısa sürede ülkemiz Aronya çöplüğüne dönecektir .
Gerek kendi deneyimlemelerimiz gerekse şu ana kadar yapılan yatırımlarda karşımıza çıkan sonuçlar ÇELİKLEME tekniği ile üretilen Aronya bitkilerinin verim vermemesi ve gelişim göstermemesi yönündedir .
Aronya fidanında yatırımcı ve çiftçilerimizin DOKU KÜLTÜRÜ yöntemi ile klonlanmış Aronya fidanlarını tercih etmelerini ısrarla buradan da vurgulamış olalım .
Gelelim çeşit konusuna ;
Doku kültürü ile üretilmiş tüplü veya saksıda alacağınız fidanlarınızın çeşidi noktasında tabi ki her çiftçi için geçerli olan verim kıstasımızda ortaya çıkan sonuç VİKİNG çeşididir .
Buradan özellikle belirteyim ki VİKİNG çeşidi NERO çeşidinden daha iyi veya kötü kıyaslaması yapmıyoruz , 2 çeşitte devlet araştırma enstütülerinin vermiş olduğu kararla ülkemizde ticari yetiştiriciliğinin yapılabileceği onayını almış çeşitlerdir .
Fakat herhangi bir Nero çeşidi yetiştiricisinin Viking çeşidinden elde edilen verimi alabilmesi için %50 daha fazla fidan dikmesi gerekmekte . Dolayısı ile yatırım maliyetini artırması gerekmektedir .
0 Yorum
henüz yorum yapılmamış.